Şerefiye Sarnıcı

Şerefiye Sarnıcı

TARİHİ YARIMADANIN

1600 YILLIK SARNICI

Çok sayıda han, hamam, cami, kilise, külliye gibi masalsı tarihi yapıları ve kültürel değerleriyle misafirlerini kendine âşık bırakan bu eşsiz şehir; yeryüzü zenginlikleri gibi yer altında da sır gibi sakladığı güzellikleriyle yüzyıllardır mükemmellik unvanını dünya üzerindeki hiçbir şehre kaptırmıyor.

Öyle ki görkemli yapısıyla sivil mimarinin en çarpıcı örneklerine rastladığımız bu şehirde, zamana kafa tutan eserlerin başında sarnıçlar yer alıyor. Özellikle de en eskisi olduğunu bildiğimiz “Şerefiye Sarnıcı”.

Geçmişten günümüze gelen ve dönemin gelişmiş bir altyapı ağı olmamasına da bağlı sarnıçlara duyulan ihtiyacın sağlam bir mimariyle tasarlandığına şahit olduğumuz Şerefiye Sarnıcı yapımının, yaklaşık olarak 1600 yıl öncesine dayandığı tahmin edilmektedir.

İstanbul’un tarihi yarımadasında bulunan bu yapı, aynı zamanda sarnıçlar içindeki en eski su yapılarından biri olma unvanına da sahiptir.

Şerefiye Sarnıcı’nın tarihsel bir yapım kitabesi bulunmamasına da bağlı mimari özelliklerinden yola çıkılarak 2. Theodosius (408 - 450) döneminde yapıldığı da öngörülmektedir.

Şerefiye Sarnıcı; tarihi detay bakımından ipuçları verse de adını, Osmanlı döneminde bulunduğu mahalleden alarak günümüze kadar gelmiştir. Sarnıcın üzerine 1800’lerin sonu, 1900’lerin başında yapıldığı düşünülen ve 1912’de İstanbul Şehremaneti Binası olarak kullanılan Arif Paşa Konağı inşa edilmiştir. Bu bina İstanbul Belediye Hizmet Binası, ardından Eminönü Belediye Binası olarak hizmet vermiş, 2010 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından dokuya zarar vermeden yıkımı gerçekleştirilmiştir. Binanın altında kalan, yakın zamana kadar pek bilinmeyen Şerefiye Sarnıcı, böylelikle restore edilerek ziyaretçilere kapılarını açmıştır.

Ziyaretçilerini haftanın her günü ağırlayan bu mekân, İstanbul’un kolektif hafızasına ışık tutarken tarihi katmanlarını da gün yüzüne çıkartıyor. Şerefiye Sarnıcı’nın mimari sunumu bir yana, saat başı sunduğu 360 derecelik mapping gösterisiyle yerli yabancı tüm ziyaretçilerine büyülü bir deneyim yaşatıyor.  Türkiye’nin ilk 360° Projection Mapping sistemine sahip müzesi ve dünyada bu sistemin entegre edildiği en eski yapı olan Şerefiye Sarnıcı’nı kesinlikle üç boyutlu olarak tecrübe etmelisiniz. Bunu yaparken de hem Şerefiye Sarnıcı’nın hem de İstanbul’un su kültürünün izini sürebileceğiniz bu mekânı keşfedebilir ve fotoğraflayarak ölümsüzleştirebilirsiniz.

@tasvirialem – Bilal Bağatır